Oktatás

Egyre jobban csökken a nyelvvizsga száma

Egyre jobban csökken a nyelvvizsga száma

A tavalyi évben csaknem tíz százalékkal kevesebben tettek le nyelvvizsgát – adta a hírül a Központi Statisztikai Hivatal. A legtöbben angolból, németből és eszperantóból vizsgáztak le.

A vizsgák száma az elmúlt évek során folyamatosan csökkent, főleg 2010 óta. Az utóbbi tíz évben a vizsgázók nagy része a 14-24 éves, valamint a 40 évesnél fiatalabb korosztály volt. A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete elmondása szerint több oka is van, hogy csökkent az emberek motivációja. Egyrészt a demográfiai folyamatok, másrészt a felsőoktatási felvételi során használt pontszámítási rendszer, harmadrészt pedig az emelt szintű érettségik elterjedése befolyásolja. Ez a folyamat azért sem jó, mert a diplomához mindenképp szükséges egy nyelvvizsga.

 

 Nyelvvizsga

Az angol a legnépszerűbb nyelv továbbra is

 

 

A Központi Statisztikai Hivatal azon az állásponton van, hogy a nyelvvizsgák számát a jövő évben a Támop növelheti projektjeivel. Elsősorban informatikai és nyelvi képzéseket terveznek. Segítségül szolgálhat még az idei év tavaszán indított Diplomamentő program is, mely kimondottan azokra a személyekre fókuszál, akik nyelvvizsga hiánya miatt nem kapták meg diplomájukat. A statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy a diákok negyede emiatt nem kap oklevelet. A tavalyi év során a legtöbben angol (69%) és német (22%) nyelvből tettek nyelvvizsgát. Ezen felül népszerű volt még az eszperantó, a spanyol, a francia és az olasz is.


 

N.O.