Oktatás

Iskolapadba ülnek decembertől a közmunkások!

Iskolapadba ülnek decembertől a közmunkások!
A kormány 2013. télére átszervezte a foglalkoztatottság munkáját, ugyanis egy elég hosszú időszakra, 2013. november 1-től 2014. április 30-ig 200.000 ember közfoglalkoztatottságát rendelték el.
Minden feltétel és forrás biztosította a közfoglalkoztatást, ahol több, mint 206.000 ember rendelkezik érvényes közfoglalkoztatotti szerződéssel. Mivel a hideg és a téli időjárás nem teszi lehetővé a kinti munkálatok elvégzését, a kormány úgy döntött, hogy a közfoglalkoztatottak közül 100.000 embert tanítani fognak és iskolapadba ültetnek. Ehhez segítségül a munkaügyi központok egy felmérést végeztek, hogy át tudják értékelni, milyen képzésre lenne szükségük a foglalkoztatottaknak. A tanulók 4 %-a az általános iskola 7. és 8. osztályát célozta meg, 21 %-a OKJ-s képzésben részesül, 28 %-uk pedig különböző betanított munkákhoz sajátíthat el új ismereteket.

közmunka, kormány, iskola
Ősszel még igen, de télen sajnos nincs alkalom közmunkára


Az érintett személyek közül 46 % olyan képzéseken vesz majd részt, amelyek fejlesztik az alapkompetenciát, 1 %-uk pedig hatósági képzésre jelentkezett. Ez azt jelenti, hogy a hatósági képzések alatt a jogosítvány megszerzését teszik lehetővé. Az adott képzések 2014. március 31-ig tartanak, így áprilistól már mindenkinek több esélye lesz arra, hogy a kitanult szakmákban elhelyezkedjenek a munkaerőpiacon.

G.R.