Oktatás

Milyen hírek igazak az új OKJ-val kapcsolatban?

Milyen hírek igazak az új OKJ-val kapcsolatban?
A Magyar Oktatási Tájékoztató utána járt az új OKJ-val kapcsolatos felmerülű kérdéseknek, miszerint össze fog omlani a felnőttképzési piac, mert olyan magasra emelik az OKJ-s képzések óraszámát, hogy vissza fog esni a képzésre jelentkezők száma. Cikkünkből kiderül, hogy ez hogyan is valósul meg.
A kutatáshoz 12 felnőttoktatási intézményt kértek fel, hogy kiderüljön, hogyan fog alakulni az új OKJ-s képzés. Az esetlegese felmerülő problémákat jelezték a Nemzetgazdasági Minisztérium felé, ahol össze lett foglalva egy közleményben, hogy az OKJ-t érintő változásokat miért így hozta a tárca. A kutatás közben kiderült: az új OKJ bevezetése kb. 6 hónapot tolódni fog, mivel a gyors változás sok problémát okozna a képzési intézményeknek.

OKJ-s bizonyítvány
Így néz ki egy OKJ-s bizonyítvány


Elég sok gondot okoz az OKJ tanfolyam elvégzése, mert pl. egy bolti eladói tanfolyamnak a kötelező óraszáma 960 óra, melyet napi 6 órás lebontásban kell oktatni. Aki egy héten csak egy napot tud erre szánni munkahely és család miatt, annak több mint 3 évbe telik a szakma megszerzése. Mivel nőni fog az óraszámok mennyisége, így összegben is felmérhető a növekedés. Jóval drágább lesz egy képzés és ezáltal kevesebben fognak tanfolyamra jelentkezni.

OKJ-s kördiagramm
A kördiagramm is mutatja - OKJ-s képzések a legkeresettebbek


Az egyik felnőttképző intézmény munkatársa így fogalmazott: "Azt nem tudom elképzelni, hogy az a sok ember, akinek nincs munkája, és mégis a saját pénzéből elvégezne egy tanfolyamot, hogy munkát vállalhasson, januártól azért nem tud tanulni, mert túl hosszú és drága a tanfolyam". Megoldás is van, mint mindenre: csökkenteni kell a  költségét vagy támogatást kell nyújtani hozzá.

Képek forrása: www.szmm.gov.hu


P.T.