Oktatás

Verseny alakult ki az etika és a hittan oktatása között

Verseny alakult ki az etika és a hittan oktatása között

  Tavaly óta a tanulóknak lehetőségük van választani az etika és a hittanoktatás között. Ezzel egy úgynevezett versenyhelyzet jött létre a két tárgy között.

 Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere a Protestáns tavasz 2014 rendezvénysorozat beszélgetésén arról számolt be, hogy nem az állam alkalmazottainak kell az erkölcsöt oktatni. Éppen ezért nyílt lehetőség arra az egyházaknak, hogy oktassák ezt a tárgyat. 2013. szeptember 1-jéig nem volt hazánkban erkölcstanítás, csak körülbelül az iskolák tíz százalékában. Elmondta, hogy Franciaországban egyáltalán nem oktatnak hittant, ellenben Németországban már hagyománynak számít. Bogárdi Szabó István református püspök szerint az erkölcsöt életgyakorlattá kellene tenni. Elmondása szerint a hittant nemcsak az iskolákban, hanem a családokban is oktatni kellene. A legtöbb szülő azt gondolja, hogy a problémákat az iskoláknak kell megoldaniuk.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere  Lánczi András a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetének a vezetője azt a kérdést vetette fel, hogy vajon az állam feladata vagy sem, hogy meghatározzák az erkölcstan oktatását. Beszédéből többek között az is kiderült, hogy az elmúlt években megnőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akik nem családban születettek. Szerinte a kisebb közösségekben az emberke jobban oda figyelnek egymásra.

 


N.O.